top of page
Andreea Psychologist

INFLUENȚA DROGURIILOR ASUPRA STILULUI DE VIAȚĂ

Actualizată în: 30 sept. 2023












Conceptul de ”influență” este o trăsătură a modalității de manipulare asupra unei persoane (având o stare de conflict interioară , poate avea o slăbiciune de moment sau o simplă curiozitate experimentală asupra corpului în raport cu substanțele nocive) .

Conform problemei sociale proiectate în prezent , cea mai predispusă categorie de persoane aflată în mecanismul influenței asupra droguriIlor sunt adolescenții (indivizi , aflați în pragul unor schimbări comportamental-hormonale , dar și cu un bagaj al experienței emoțional-psihice , ce nu pot fi imune în momentul ispitirii).

Conflictele interioare , ce fac legătura între procesele cognitiv senzoriale provoacă asupra psihicului indici a impulsuriilor de rebeliuni.

În momentul în carea starea familiară prezintă dificultăți de relaționare , individul prezintă în timp distrugerea dezvoltării nivelului senzorial , transpunând declanșarea unor deficiențe în evoluție (adică apariția unor tulburări emoționale sau psihice) . Însă , sunt evidențiate urmări și la exterior (sănătatea organismului) cu mici trăsături din cauza activării gândurilor negative ce înrădăcinează caractere negative , și chiar și toxice(în cazuri extreme , o perioadă îndelungată de toxicism îngreunează activitatea , în parametrii normali a organelor de risc împotriva stresului , supărării , furiei etc).Legătura senzorială dintre creier și restul organelor din organism relaționează în permanență. Creierul fiind organul ce transmite impulsuri prin informații fiziologice , orice dificultate la nivel mental afectează sănătatea. Cele mai dăunătoare reacții apărute , dar menținute permanent (furia , frica , stresu , tristețea , nervozitatea etc.) pot declanșa în timp boli cronice , acute , autoimune etc.

Cuprinzând și starea continuă a psihicului se pot transpune ulterior și dificultăți în dezvoltare , în urma unor tulburări de personalitate , psihice etc. Aceste repercusiuni provin dintr-o toleranța a toxicismului , ce pot fi chiar letale.

Un prim factor asupra influenței asupra droguriilor este grupul social . Fiind persoane toxice , distrugătoare pentru mediu/persoane pot avea curiozități doar asupra aspectelor negative .

Un exemplu foarte întâlnit și real este următorul : într-un grup amical , unul dintre adolescenți (14-18 ani) propune ideea de a încerca toți în cadrul unei petreceri să consume substanțe nocive. Toți fiind foarte încântați de idee , o singură persoană fiind în dezacord , intervine blamarea , critica , jignirea într-un cadrul umilitor din cauză că este laș și nu dorește ”a se distra”. Victima acestui conflict poate parcurge 2 perspective : susținerea răspunsului ”NU” fără alte îndoieli sau dorințe de cunoaștere ; rușinat de situație poate ceda pentru a fi în rând cu restul persoanelor din grup , ulterior crezând ca va fi îndepărtat și nu dorește a rămâne singur. Acesta este cel mai clasic caz în care victima manipulării emoționale se ispitește față de un aspect nociv.

Intenția persoanei de a încerca din pură curiozitate senzația , pe care o impune drogul asupra corpului și nivelului psiho-emoțional motivul este ascuns ori de o criză a unei perioade dificile ,sau a rebeliunoo punându-și amprenta la nivelul tuturor indiciilor raționali , proiectând încercarea tuturor lucruriilor ce induc adrenalină , plăcere , extaz , euforie etc.

Un motiv al ciclului firesc la vârsta adolescentină este negarea realității . Statutul actual neexistând în perspectiva conștientă pe care creierul o relatează ca o lume crâncenă . Însă , pentru o stare mentală mai benefică există iluzia , ce intervine cu mare grad asupra individului , creând un spațiu imaginar , dar dorit , ce include toate calitățiile lipsite în prezent , incluzând chiar și membrii parentali , ce adoptă comportamentul mult dorit de către adolescent (înțelegerea , liniștea atmosferică, calmitatea , un cadru familiar plăcut , armonios etc.) , dar și mediul de dezvoltare cuprinzând forma , culoarea , aspectul visat dintotdeauna (îi oferă în acest timp de creație exact lagunele senzoriale după care suferă). Acest ansamblu poate fi adoptat ca și realitate în momentul unui consum de droguri(toate trăsăturiile aparținând individului).

Un aspect important , dar tratat indiferent este relația emoțional-psihică , care în momentul euforiei este într-un dezacord total , iar riscul unor reacții comportamentale neadecvate este ridicat. Potrivit știinei fiziologice , starea cognitiv-senzorială , anterior consumului, poate ajunge la cote maxime resimțite în momentul efectelor secundare de la substanțele nocive , sau pot scoate la suprafață aspecte nerezolvate cu ajutorul maximizării senzoriale.

Dependența este un rezultat factorial toxic , în urma unor satisfaceri cu rezultate benefice , dorind apariția permanentă.

Asupra consumului de droguri , ce este desfășurat pe o perioadă mai lungă de timp , realizarea concretă a faptului că acest viciu aparține activității cotidiene , iar fără un dozaj de satisfacere, iritabilitatea își pune amprenta asupra stării emoționale și psihice , acest proces purtând numele de dependență. Fiind obișnuit de membrii parentali de a depinde necondiționat de o stare pozitivă sau de o susținere morală , efectele pot prinde viață și poate exact ”personajul” ce-l cuprinde în totalitate .Astfel, ajungând să se simtă ”liber” cu sinele , poate fi un parcurs greu de îndepărtarea acestor substanțe din viața individului.

În urma unor conflicte interioare , precum furia , răzbunarea provenite din diverse evenimente personale sau chiar familiare , riscul impulsivitații ridică gradul tentației cu pretextul de ”a încerca” sau ”pură curiozitate”.

Consecințele asupra mediului familiar , în timp sunt evidențiate printr-un comportament indiferent , scopul de comunicare fiind nevoia baniilor , iar iritabilitatea la observația de schimbare induce nervozitate și reacții neînțelese de părinți.

Un ajutor de specialitate poate fi motivul de îndepărtare , iar pentru cazuriile extreme sunt medicamentațiile pe perioade îndelungate (fiind și mecanisme ale organismului ce reacționează la lipsa substanțelor). Voința și motivația trebuie să aparțină în totalitate individului deoarece riscul de a fugi de procesul de stopare poate fi ridicat și fără vreun rezultat.

79 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

APRECIEREA

STIMA DE SINE

AUTOCONTROLUL

Comments


bottom of page