Formularea și transmiterea aprecieriilor au o importanță foarte mare la contribuția creșterii și dezvoltării personale ale copilului.
Printr-o tehnică asociată blândeții , bucuriei , mândiriei și oferind impulsuri de încurajare copilului , poate prelua drept un plus al provocării acest stil de abordare primit.
Cea mai importantă vârstă prin care copilul formează și înțelege etalarea aprecieriilor este etapa de începerii a ciclului școlar.
Reacțiile comportamentale oferite copilului în momentele dorite de exprimare a activității la școală și rezultatele primite contează foarte mult pentru acesta .
Înțelegând rolul de elev în cadrul insituției de învățământ , venirea către părinți este asociată unui entuziasm pentru notele obținute , simțindu-se raportat la efortul și capacitatea de care a dispus.
O abordare deseori întâlnită la latura parentală poate fi compararea cu ceilalți colegi , un remediu distructiv copilului.Fiind iritați de o notă sub maximum intervine autoritatea prin diferite abordări învățate și aplicate la rândul lor de părinți , respectiv bunicii copilului.Această tehnică induce durere , incapabilitate în propriile forțe etc.
De ce va forma aceste devieri ?
Conform reacțiilor negative asupra copilului , acesta asociază vorbele parentale după potențialul de înțelegere raportat vârstei în cauză , precum trădare (fiind raportat cu alți copii) , nepăsare , dezinteres față de rezultatele școlare.
Copilul își dorește din partea părințiilor un rol de mentori morali , fiind susținători absoluți ai acțiuniilor sale . Acesta dorește să primească încredere asociată prin comunicare , curaj , bucuria pentru a-și satisface extazul resimțit până la întâmpinarea părințiilor.
O altă tehnică poate fi încurajarea și înțelegerea unei note mai mici și oferirea unor impulsuri puternice pentru a nu se simți incapabil , ci pentru a se autoprovoca de obținerea unor rezultate mai bune.
Eșecuriile prin rezultatele școlare pot forma o alarmă la nivelul de înțelegere al părințiilor . Deseori , scăderea efortului poate ascunde motive de inhibare precum critica din partea profesoriilor , batjocora din partea colegiilor de clasă etc.
Observarea și comunicarea trebuie îndreptată și spre activitatea la clasă , relațiile cu colegii , profesorii etc.
Oferă profesorii copiilor aprecieri pentru notele obținute?
Fiind cadre didactice ar trebuie să adopte această tehnică de încurajare și mulțumire de sine a elevului . Însă , majoritatea sunt contrar din cauză că după o apreciere va urma o scădere.
Critica și observarea aspectelor negative la copii nu face absolut nimic , în afară de a provoca eleviilor o teamă de participare la ore,dezinteres , stres continuu și frică de profesor .
Aceste rezultate nu oferă un ambient plăcut unui copil , ci doar dezvoltarea unei traume.
Legătura dintre părinți și profesori prin oferirea aprecieriilor va avea un impuls către performanță.
Care sunt rezultatele observate la copii când sunt valorificați?
În momentul valorificării pentru efortul depus se activează impulsuri pentru formarea unei motivații , stării spirituale excelente și a unui echilibru de sine , dar și în relație cu părinții.
Resimțirea la nivelul copilului relevă liniște interioară , creându-se o imagine de sine pozitivă.
Fiecare abordare pozitivă din partea laturii parentale contribuie la încrederea , iubirea , respectul , aprecierea mândria și mulțumirea de sine.
Toate aceste rezultate definește o creștere benefică asupra viitorului și asupra formării integrale a personalității.